Home New Products INOVASI SERBUK ULAM RAJA ATASI MASALAH DIABETIS

INOVASI SERBUK ULAM RAJA ATASI MASALAH DIABETIS

182
0

SERDANG –Ramai rakyat Malaysia mengamalkan diet yang tidak sihat. Laporan dari World Health Organisation (WHO) dan MANS (Kajian Pemakanan Dewasa Malaysia) menyatakan bahawa sekitar 80% rakyat Malaysia tidak mengambil sayur-sayuran yang mencukupi dalam diet harian mereka. Ini akhirnya akan membawa kepada masalah kesihatan seperti obesiti, diabetes, masalah jantung dan lain-lain.

Di Malaysia, ulam raja kebiasaannya dijadikan sebagai ulaman oleh kebanyakkan masyarakat namun terdapat juga golongan yang tidak gemar akan rasanya terutamanya golongan kanak-kanak.

Bagi mengatasi masalah ini, Dr. Ahmad Haniff Jaafar, penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) telah mengambil inisiatif bagi menghasilkan serbuk ulam raja (Cosmos Powder) khusus untuk menangani masalah ini. Serbuk ini direka dengan cara yang mudah supaya ia boleh digabungkan ke dalam pelbagai jenis makanan pada bila-bila masa.

Pembangunan produk jenis ini mesti menjalani analisis yang mencukupi untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya.

Serbuk ulam raja ini dihasilkan mengikut prosedur yang ditetapkan dan sistematik untuk memastikan ia selamat dan berkesan. Tumbuhan ini ditanam di bawah tahap syarat tertentu untuk sintesis maksimum sebatian bioaktif dan seterusnya digunakan sebagai bahan mentah untuk penyediaan serbuk ulam raja. Ia kemudiannya menjalani beberapa proses yang dioptimumkan dan diuji pada pelbagai peringkat yang melibatkan kajian in vitro, in vivo dan klinikal ke atas pesakit yang sihat dan diabetes untuk mengesahkan dan mengesahkan keselamatan dan keberkesanan produk.

Serbuk ulam raja dengan sifat antidiabetik dan antioksidan yang kuat telah dibangunkan melalui pelbagai benih tertentu, kematangan daun, umur tumbuhan, peringkat pemprosesan adalah parameter penting yang telah dioptimumkan.

Serbuk kosmos menawarkan banyak antaranya ialah merupakan salah satu produk jenis di Malaysia yang halal, harga berpatutan dan lebih baik daripada ubat yang digunakan sekarang seperti metformin. Selain itu, ia juga boleh digunakan sebagai bahan makanan dalam banyak produk makanan berfungsi seperti ais krim ulam raja, teh ulam raja dan perasa ulam raja. UPM sedang berusaha bagi mengkomersilkan serbuk ulam raja ini dan produk boleh diperolehi melalui syarikat start-up UPM, xxx

Maklumat lanjut berkaitan inovasi / pengkomersialan hasil penyelidikan UPM:
Cik Nor Azizah Ismail
Pegawai Eksekutif
Bhgn. Promosi dan Pengkomersilan Inovasi
Putra Science Park UPM
017-6844721 | i_norazizah@upm.edu.my

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.