Home Education & Training Apa itu perniagaan Dropship?

Apa itu perniagaan Dropship?

427
0

 

Apa itu perniagaan Dropship?

Oleh Baharim Sukari

********************************

Ramai yang memilih melakukan bisnes dropship, ini kerana ianya tidak memerlukan modal besar dan  risikonya juga terlalu kecil. Modal yang diperlukan hanyalah gadget yang sedia ada seperti telefon pintar (handphone) atau laptop/komputer dan internet data.

Bagaimana Dropship dijalankan?

3 Pihak yang terlibat secara langsung dalam urusniaga dropship adalah;

  1. Reseller – Berperanan sebagai pemasar dan membuat jualan melalui online samada melalui Facebook, Instagram, Whats App atau Wechat. Kebiasaannya Reseller akan mempromosi produk-produk jualan kepada sahabat-sahabat sosial media mereka dan ada juga yang sanggup mengeluarkan sedikit wang untuk membuat iklan berbayar di media sosial. Jika ada permintaan dan bayaran berlaku di antara pembeli dan Reseller, Reseller akan membuat bayaran kepada Dropshiper dengan harga Reseller yang lebih rendah daripada harga jualan, di sinilah keuntungan perniagaan akan terhasil.
  2. BuyerBuyer (pembeli) akan mendapatkan maklumat produk melalui media sosial atau iklan yang dipromosi oleh Reseller, setelah urusniaga berlaku Buyer akan mendapat produk yang dibeli itu dalam masa yang telah dipersetujui.
  3. DropshiperDropshiper adalah orang/peniaga yang menyediakan produk-produk yang ditawarkan dan sistem bisnes dropship. Setelah menerima pesanan dan bayaran daripada Reseller, Dropshiper akan membuat pembungkusan dan penghantaran terus kepada Buyer.

 

BERMINAT UNTUK BISNES DROPSHIP? klik link di bawah ini.

www.wasap.my/60173007878/BerminatUntukBuatBisnesDropship

www.wasap.my/60173007878/BerminatUntukBuatBisnesDropship

www.wasap.my/60173007878/BerminatUntukBuatBisnesDropship

 

******************************Jurulatih & Perunding Perniagaan @SC Creative Solutions Sdn Bhd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.