Home Agriculture Madre De Agua/Ketum Ayam Solusi Terbaik Kos Makanan Ternakan Ayam Dan Ruminan

Madre De Agua/Ketum Ayam Solusi Terbaik Kos Makanan Ternakan Ayam Dan Ruminan

258
0

XN2021 XplOrasiNiaga: Madre De Agua/Ketum Ayam Solusi Terbaik Kos Makanan Ternakan Ayam Dan Ruminan

Oleh Baharim Sukari

Isu harga bahan makanan naik menjadi kegusaran dan punca kepada kenaikan kos sara hidup masa kini. Kenaikan ini sering dikaitkan dengan kenaikan kos operasi dan kos bahan mentah. Terkini isu kenaikan harga ayam sehingga ada perkhabaran yang harga ayam akan diapung tanpa ada harga siling.

Dalam berdepan dengan kos bahan mentah yang tinggi, semua pihak perlu memainkan peranan dalam mengawal dan mencari solusi untuk mengatasi masalah ini. “Root cause” atau punca sebenar haruslah dikenalpasti terlebih dahulu dan tindakan strategik perlu dilaksanakan segera demi menjamin kestabilan harga barangan dan keperluan asas di pasaran.

Negara kita Malaysia kaya dengan sumber semulajadi seperti kesuburan tanah, sumber air sepanjang tahun dan iklim khatulistiwa, ini adalah sangat sesuai bagi kegiatan pertanian dan penternakan. Dewasa ini negara kita masih bergantung kepada pengimportan bahan mentah/ makanan. Isu bekalan makanan global seharusnya diberi tumpuan, negara perlu bertindak dengan meningkatkan lagi keupayaan untuk menjadikan negara ini sebagai pengeluar setidak-tidaknya cukup untuk menampung keperluan negara.

XplOrasi Niaga kali ini membawakan kisah seorang usahawan dan penyelidik persendirian dalam usaha untuk mencari solusi kepada isu kos bahan makanan ternakan yang tinggi. Supardi bin Bai atau lebih dikenali sebagai Pak Tam mengambil peranan dalam mengkaji dan membangunkan produk makanan ternakan sejak tahun 2012. Beliau merupakan seorang graduan Bachelor of Engineering dari Universiti Okayama Jepun.

Semoga usaha Pak Tam ini diberi perhatian oleh pihak berwajib agar memberi sokongan dan bantuan terutama suntikan modal atau peralatan berteknologi demi mencapai okjektif penyelidikan tersebut.

Kepada mereka yang berminat untuk mendapat khidmat nasihat tentang penanaman atau membeli benih ketum ayam, anda boleh terus menghubungi Pak Tam (Klik di sini) www.wasap.my/60133644559/@MN_KetumAyam

Terima kasih kerana menonton.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.