Home Inspirasi Niaga Apa itu LOGO?

Apa itu LOGO?

810
0
Apa itu LOGO? Perkhidmatan mencipta logo Malaysia

Logo adalah unsur grafik bagi tanda perniagaan, pertubuhan, organisasi dan individu/kumpulan atau sesuatu jenama, yang direka menggunakan font/jenis huruf/tulisan atau direka dalam bentuk tertentu yang bertujuan sebagai identiti mereka. Bentuk, warna, jenis huruf/tulisan perlulah berbeza dari yang lain dalam pasaran.

Pada masa kini istilah ‘logo’ telah digunakan bagi menggambarkan isyarat, (emblem), (coat of arms), simbol dan juga bendera. Pada akhir rencana ini beberapa contoh jenis logo ‘true’ dipaparkan, yang secara amnya berbeza dengan emblem, atau tanda yang merangkumi jenis grafik bukan-teks. Emblem dengan kandungan bukan teks adalah dibezakan dengan yang jenis logo sebenarnya.

Sifat unik sesuatu jenislogo adalah penting bagi mengelakkan kekaburan dikalangan pelanggan, pembekal, pengguna, afliate, dan orang ramai. Sejauh mana sesuatu jenislogo mencapai matlamat ini, ia boleh berfungsi sebagai tanda dagang, dan boleh digunakan bagi mengenalpasti secara unik business, organisasi, peristiwa, produk, datau perkhidmatan. Apabila jenislogo direka, satu cara yang paling berkesan adalah mendaftarkannya sebagai tandadagang, agar pihak ketiga yang tidak sah tidak boleh menggunakannya, atau mengganggu pemilik menggunakannya. Sekiranya hak berkait dengan jenislogo diestablished dan dipertahankan dengan betul, ia mampu menjadi harta hakmilik intelektual (intellectual property) yang berharga.

Ramai orang menganggap sesuatu logo hanyalah satu simbol grafik atau tanda. Walau bagaimanapun, ini bukan definisi yang tepat bagi pereka grafik dan ahli profesional pengiklanan. Sesuatu logo terdiri daripada samada nama; atau nama dan lambang. Imej-imej di kanan ialah contoh bagi dua jenis logo tersebut.

Syarikat-syarikat besar membelanjakan beratus ribu dollar untuk mengemaskini dan mendirikan logo mereka, sementara perniagaan-perniagaan kecil menggunakan khidmat pereka grafik tempatan untuk membina logo korporat mereka.

Sumber dipetik dari https://ms.wikipedia.org/wiki/Logo

Antara contoh-contoh logo yang telah disiap dan diguna pakai;

Cipta Logo

Bagaimana dengan LOGO anda?

Hubungi 017-300 7878 / WhatsApp 017-269 6798 segera, kami sedia membantu dalam merekacipta logo anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.