Home Beauty & Health Ketahui Khasiat Bunga Telang atau Butterfly-pea (Clitoria Ternatea) khusus untuk kesihatan

Ketahui Khasiat Bunga Telang atau Butterfly-pea (Clitoria Ternatea) khusus untuk kesihatan

1893
0

Video ini adalah sebagai perkongsian dalam penyediaan air minuman herba berkhasiat dan baik untuk kesihatan. Jika anda mengalami gangguan atau masalah kesihatan, adalah dinasihatkan untuk berjumpa pakar perubatan.

Bunga Telang, Bukan Sekadar Pewarna Semula Jadi

Artikel berikut dipetik dari: hellodoktor.com

Oleh 

Di Malaysia, bunga telang atau butterfly-pea (Clitoria ternatea) sangat sinonim sebagai pewarna makanan khususnya bagi nasi kerabu. Menurut petikan kajian Chemical composition and anti-proliferative properties of flowers of Clitoria Ternatea, semua bahagian bunga telang sangat berguna bagi rawatan perubatan, dan telah digunakan dalam perubatan kebanyakan orang, untuk menyembuhkan penyakit yang berlainan.

Mengenai Bunga Telang

Bunga ini pada dasarnya adalah tumbuhan lembah rendah tropika lembap dan sublembap di ketinggian dari paras laut hingga sekitar 1,600 meter. Ia juga tumbuh di kawasan yang beriklim panas sederhana. Selain itu, ia tumbuh paling baik di kawasan-kawasan dengan hujan tahunan 1,500mm, tetapi ia mempunyai reputasi untuk toleransi kemarau di tropika yang bermusim kering (dengan hujan tahunan 500-900mm) dan mungkin boleh bertahan dengan hujan tahunan sebanyak 400mm. Julat suhu purata tahunannya adalah 19-28°C.

Bunga ini juga dikenali dengan nama lain iaitu blue-pea, Aprajita, Cordofan pea atau Asian pigeonwings. Ia adalah tumbuhan dari keluarga Fabaceae dan biasanya terdapat di seluruh Asia Tenggara. Kelopak biru cerah dari bunga ini telah digunakan sebagai bahan dalam minuman teh herba di seluruh rantau ini selama berabad-abad serta digunakan juga dalam masakan. Bunga biru ini memberikan warna biru apabila dipenuhi dengan air suam atau panas, menyebabkan ia digunakan sebagai pewarna, serta menambahkan warna kepada pelbagai jenis makanan seperti hidangan nasi kerabu.

Bunga Telang dan Manfaat Kesihatan

1. Meningkatkan kesihatan otak

Kesihatan otak yang baik adalah bergantung kepada tahap komunikasinya. Bunga telang mengandungi Acetylcholine yang baik untuk otak. Pengurangan Acetylcholine dengan peningkatan usia boleh menyebabkan hilang ingatan dan juga masalah lain. Oleh itu, pengambilan bunga ini boleh mengembalikan proses dan meningkatkan keupayaan berfikir.

2. Melawan kanser

Bunga telang membantu melawan kanser dengan menembusi membran sel kanser dan menghalang pertumbuhannya. Bunga telang adalah salah satu tumbuhan yang mengandungi cyctotides, yang mana mempunyai peptida dengan manfaat antikanser.

3. Merawat keradangan dalaman

Pengambilan teh bunga telang membantu dalam merawat keradangan dalaman dan pembengkakan tubuh. Ia juga memberikan kelegaan daripada kesakitan umum seperti sakit kepala.

4. Membantu konjunktivitis

Umumnya, hanya menggunakan bunga telang sahaja dengan tujuan manfaatnya sebagai pewarna semula jadi. Namun, di Asia Tenggara, akar bunga ini sebenarnya digunakan untuk merawat pelbagai penyakit mata seperti ‘pink eye’ atau konjunktivitis.

Jurnal Influences of Environmental Conditions to Phytoconstituents in Clitoria ternatea (Butterfly Pea Flower) – A Review menyatakan bahawa antosianin yang terdapat pada tumbuhan ini sangat berguna dalam meningkatkan aliran darah lingkaran neuro-retinal saraf optik dan peripapillary retina. Ia juga bertindak dalam meningkatkan peredaran darah ke mata dan mendorong kepada kesihatan mata dan fungsinya dalam jangka panjang.

5. Baik untuk kulit

Ekstrak jus bunga telang telah dilaporkan untuk menyembuhkan penyakit kulit dan sengatan serangga. Akarnya pula digunakan untuk merawat keradangan, rasa terbakar, amentia, asma, asites (tompokan cecair serum dalam rongga peritoneum), hemicranias dan juga dalam bidang oftalmologi.

Selain itu, bunga telang kaya dengan antioksidan dan mempunyai ciri-ciri untuk penyembuhan kerosakan pada kulit akibat molekul gula. Molekul gula ini menyebabkan penuaan kulit disebabkan oleh proses glycation yang menyebabkan kerosakan pada protein kulit. Oleh itu, anti-glycation yang terdapat pada tumbuhan ini boleh menjadi sebagai pencegah penuaan.

6. Baik untuk rambut

Bunga ini juga sering dijadikan ramuan dalam produk syampu dan pelembap rambut. Ia mempunyai sifat-sifat yang menyuburkan folikel rambut, menggalakkan pertumbuhan rambut, mencegah rambut kusam dan mengurangkan keguguran rambut. Di Filipina, pucuk muda, pods, bunga dan daun bunga telang dimakan sebagai sayuran.

Selain itu, bunga ini juga membantu dalam merendahkan tekanan darah, diabetes, sistem pencernaan, bertindak sebagai antidepresan dan membantu dalam kehamilan (sebagai alternatif sihat bagi kafein).

Teh Bunga Telang: Air Biru yang Berkhasiat

Teh bunga telang atau Butterfly Pea Flower tea biasanya dibuat daripada gabungan dua tanaman iaitu butterfly-pea (Clitoria ternatea), sama ada menggunakan daun atau bunganya dan serai (Cymbopogon citratus). Walau bagaimanapun, teh juga boleh diminum dari tumbuhan ini sahaja, tanpa campuran serai.

Tumbuhan ini biasanya mempunyai bunga sama ada putih, biru, atau ungu. Teh ini mengekalkan kebanyakan kualiti perubatan bunga telang serta pigmen biru cerah yang terdapat dalam kelopaknya. Warna biru daripada tumbuhan ini juga menjadikannya pewarna yang terkenal selama berabad-abad serta rawatan perubatan. Warna cecair diketahui berubah dengan pH, dan penambahan asid (seperti jus lemon) dapat mengubah warna dari biru ke ungu, dan penambahan bahan-bahan lain, seperti bunga raya, dikatakan bertukar kepada merah cerah.

Manfaat teh bunga telang

Memori

Dari segi sejarah, penggunaan bunga ini yang paling popular adalah untuk menggalakkan memori dan kecerdasan. Bunga ini sering digunakan dalam amalan tradisional dalam campuran yang disebut “Medhya Rasayana” yang dianggap merawat gangguan neurologi dan akal. Sains telah mendedahkan bahawa mungkin ada kebenaran bagi tuntutan ini. Tiga kajian yang dijalankan pada tahun 2001, 2002, dan 2005 menunjukkan bahawa butterfly-pea meningkatkan pembelajaran dan ingatan pada tikus. Dua daripada kajian itu menunjukkan bahawa mekanisma di sebaliknya adalah kemungkinan tumbuhan ini boleh meningkatkan dan menggalakkan pertumbuhan neuron di kawasan hippocampus otak.

Tekanan dan kegelisahan

Dalam kajian lain yang dijalankan pada tikus pada tahun 2003, ternyata bahawa bunga ini mungkin memiliki sifat yang dapat melegakan tekanan. Tikus dengan ulser yang disebabkan oleh tekanan diberi rawatan yang mengandungi 400mg butterfly-pea setiap 1 kg berat haiwan. Pada akhir kajian, ulser pulih dengan ketara, dan penyelidik menyimpulkan bahawa butterfly-pea mungkin mempunyai kesan antitekanan dan dapat menggalakkan homeostasis tubuh.

Diabetes

Pada tahun 1990, satu kajian dilakukan terhadap tikus yang mendapati bahawa bunga telang mungkin mempunyai kesan antidiabetik. Para saintis mencipta ekstrak etanol dari bunga tumbuhan ini dan memberikannya kepada tikus – ekstrak yang diambil selama tiga minggu. Pada akhir tempoh tiga minggu, tikus telah menurunkan paras gula dalam darah. Para saintis menyatakan bahawa kadar gula dalam darah yang diturunkan berlaku kerana ekstrak bunga ini menghalang aktiviti dua jenis gula iaitu β-galactosidase dan α-glucosidase.

Anestetik tempatan

Di Amerika, bunga telang secara tradisional digunakan untuk merawat sengat, gigitan, dan kecederaan kecil. Berdasarkan penggunaan tradisional ini, pada tahun 1988 satu kajian telah dijalankan untuk menentukan mengapa bunga ini boleh membawa keselesaan kepada kecederaan luaran. Dalam kajian ini, kedua-dua arnab dan katak diuji dengan penyelesaian 10% ekstrak butterfly-pea. Walaupun subjek arnab tidak menunjukkan hasil yang ketara, katak memperlihatkan tindak balas yang menyebabkan saintis percaya bahawa penyelesaian itu mempunyai kesan anestetik. Dari hasil ini, saintis menyimpulkan bahawa ekstrak tumbuhan ini hampir sama kuat dengan anestetik tempatan sebagai ubat xylocaine.

Antikulat

Tumbuhan ini tahan kepada banyak patogen dan perosak di hutan. Ini menyebabkan para saintis tertanya-tanya mengenai sebatian yang mungkin hadir yang boleh menghalang serangan mikrob. Pada tahun 1995, satu kajian telah dijalankan yang mendapati bahawa tumbuhan ini mengandungi sifat antikulat. Para saintis menyatakan bahawa hasil itu tidak relevan dengan manusia, tetapi ia membuka peluang untuk lebih banyak penyelidikan dilakukan dalam haiwan, dan kemudian manusia. Sementara itu, ramai yang mendakwa menggunakannya kerana secara peribadi melihat kesan antimikrob pada diri mereka selepas minum teh bunga butterfly-pea.

Antibakteria

Sesetengah orang telah mencadangkan bahawa bunga telang boleh memulihkan masalah gastrousus kerana sifat antibakterianya, dan terdapat beberapa penyelidikan yang menyokong penggunaan ini. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2012 menilai keberkesanan silver nanoparticles yang diekstrak dari bunga ini dengan merawat strain bakteria dengan nanopartikel. Kajian mereka menyimpulkan bahawa silver nanoparticles mampu mengurangkan proliferasi bakteria mematikan seperti E.coli dan Klebsiella yang menyebabkan keracunan makanan. Selain itu, ia juga boleh menangkis bakteria seperti Bacillus dan S. aureus yang menyebabkan cirit-birit. Pada tahun 2010, satu lagi kajian telah dijalankan yang juga menunjukkan bahawa ekstrak dari bunga ini boleh menghilangkan bakteria berbahaya pada ikan. Para saintis menyatakan bahawa ini mungkin sangat berkaitan dengan kesihatan manusia dan disarankan untuk kajian masa depan.

Antioksidan

Oleh sebab warnanya biru cerah, bunga ini sering dimasukkan ke dalam kosmetik. Selepas menggunakan kosmetik tersebut, ramai wanita mendakwa mengalami kesan antioksidan pada kulit mereka. Ini memberi ilham kepada dua penyelidik untuk menjalankan kajian pada tahun 2009 bagi menentukan sama ada bunga telang sebenarnya mengandungi sifat antioksidan atau sebaliknya. Para penyelidik mencipta ekstrak gel dan ekstrak etanol dari bunga ini untuk menentukan jika seseorang mempunyai kesan antioksidan yang lebih baik daripada yang lain apabila digunakan pada kulit. Ekstrak gel didapati mempunyai kesan antioksidan yang jauh lebih kuat daripada ekstrak etanol, walaupun ekstrak gel tidak begitu kuat sebagai krim antikedutam biasa. Walau bagaimanapun, berdasarkan keputusan, penyelidik mencadangkan bahawa bunga ini memberikan penambahan yang baik kepada kosmetik berdasarkan sifat-sifat antioksidannya.

Kanser

Walaupun penyelidikan masih dalam fasa awal, satu kajian yang dijalankan pada tahun 2012 menunjukkan bahawa bunga ini mengandungi sebatian yang diketahui mempunyai kesan antikanser. Dalam kajian ini, akar tumbuhan terpencil dan sebatian antikanser, taraxerol ditemui. Pada masa penerbitan kajian ini, ia adalah tumbuhan pertama yang diketahui mengandungi sebatian antikanser ini. Selain memiliki sifat antikanser, taraxerol juga tergolong dalam sekumpulan sebatian yang dipanggil Triterpenes yang juga penting untuk pengeluaran ubat-ubatan antiradang dan steroid.

Hati

Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa bunga telang mungkin mempunyai kesan perlindungan pada hati. Pada tahun 2011, satu kajian menunjukkan bahawa tikus dengan kecederaan hati menunjukkan peningkatan selepas rawatan dengan ekstrak metanol yang dihasilkan dari daun tumbuhan ini. Tikus-tikus yang dirawat dengan ekstrak itu menunjukkan peningkatan dalam kesihatan hati mereka, dan saintis berpendapat bahawa ini mungkin berkaitan dengan sifat antioksidan tumbuhan ini.

Meredakan demam

Pada tahun 2004 satu kajian dilakukan terhadap tikus, dan dalam kajian ini diberikan dos sebanyak 200 mg, 300 mg, atau 400 mg per kg berat badan. Hasilnya menunjukkan bahawa saiz dos yang dikaitkan dengan jumlah masa suhu purata badan berkurangan, dan dos yang lebih tinggi menunjukkan bahawa kesannya dapat bertahan hingga lima jam. Para saintis mendedahkan bahawa kesan bunga itu setanding dengan paracetamol, ubat melegakan demam biasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.